“Sense relació, no sóc jo”


Efectivament som relació, som ésser relacionals, ens relacionem amb el món i amb la seva vida a diari. Ens relacionem amb l’entorn i amb la resta d’éssers vius del nostre planeta, ens relacionem també amb el regne mineral. Tota relació parla de l’ésser humà, d’una mirada discursiva particular, d’una mirada dominant entre totes les mirades possibles.  I dic dominant, perquè malgrat es veritat que existeixen multitud de mirades, multituds de formes i maneres de viure i conviure, de relacionar-nos amb allò-altre, configurat aquest com a parts (si això és possible) i com a totalitat, també és veritat, que davant aquesta enorme diversitat de discursos, n’hi ha un que s’imposa sobre la resta.  Es tracta d’un discurs que no fa cap bé sobre la psicologia individual i/o col·lectiva, i només respon a interessos socioeconòmics i polítics. Interessos que avui en dia es continuen movent en un vell paradigma del benefici econòmic malgrat allò-altre. Malgrat el canvi climàtic, malgrat la crisi de refugiats, malgrat la desaparició accelerada de biodiversitat al nostre planeta, malgrat la desaparició de tradicions i cultures que fins al moment convivien amb harmonia amb l’entorn, malgrat la possibilitat d’energies alternatives….malgrat tot el que un pugui pensar que podria afavorir la relació de l’ésser humà amb allò-altre.

Així doncs, si revisem les nostre relacions amb els altres i el nostre entorn, podem observar que majoritàriament trenquem ponts, ens aïllem, ens distanciem i ens anem tancant cadascú amb si mateix. No ens enganyem, tenir una gran quantitat de seguidors a les xarxes socials no vol dir que la relació amb allò-altre sigui satisfactòria, és a dir, contribueixi a construir una vida saludable tant a nivell psicològic individual com col·lectiu.

Les xarxes virtuals, estan desvirtuades. Allò virtual em recorda el mite de la caverna de Plató, un espai on es reflexa la realitat, però que no és la realitat. Allò virtual no necessàriament però pot contribuir a l’aïllament i a la reproducció d’un sistema relacional que es mogui per motivacions, desitjos i interessos particulars. Un engranatge fonamentat en la pròpia satisfacció que no permet cap tipus de dubte, erigint les pròpies necessitats, desitjos i motivacions, com dictadors psicològics d’una personalitat que poc a poc es fa esclava de les seves necessitats i desitjos sense permetre la reflexió i el canvi.  En aquest punt, quan tot es converteix en un enllaç desitjat, en un algoritme que defineix la nostra personalitat estem perdent la batalla. Estem perdent la batalla si no fem del nostre món relacional un món on contribuir a la construcció satisfactòria d’allò-altre, poc a poc, també deixarem de ser, en el sentit que cada cop més estarem desconnectats de nosaltres mateixos. Aquesta és la paradoxa, en un món hiperconnectat, cadascú de nosaltres viu desconnectat de si mateix. 

Comprendre’s a un mateix implica comprendre’s en relació amb allò-altre. Què fas per contribuir a la salut del planeta? Reciclatge? Què fas per contribuir a una millor relació amb els teus fills? Què fas per contribuir a una millor relació amb els éssers que estimes? Què fas per la crisi de refugiats? Què fas en benefici del teu barri i els teus veïns? Què fas, què pots dir de com et relaciones amb l’entorn més immediat?

Només responent a aquestes preguntes i tantes altres relacionades, un es descobreix a si mateix. Possiblement el que vegui no li agradi, però és un bon camí per començar a sanar la relació que existeix amb els seu món i construir una personalitat saludable al temps que contribueix a la salut del seu entorn. I tot comença amb un bon dia, amb una encaixada de mans, amb una abraçada, fent unes hores de voluntariat, menjant saludable, no malgastant energia, no utilitzant plàstic….. per on vols començar?

© antoni rocha

 

Publicat per antonirocha

Psicòleg - psicoterapeuta antonirochalopez@gmail.com Tel. 606920689

Muchas gracias por tu comentario.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: